Berakhirnya Satu Episod Politik Kebencian (2)

Kebencian antara TunDM dengan DAP bermula sebagai sebahagian dari politik kebencian antara UMNO dan DAP. Sebelum ini, DAP memandang TunDM sebagai pejuang ultra Melayu malah dianggap mereka seorang yang memupuk perkauman. TunDM pula sangat benci dengan bantahan DAP terhadap keistimewaan orang Melayu dan slogan Malaysian Malaysia. Berdirinya TunDM sebaris dengan LKS dan ChenMH semada penubuhan Pakatan Harapan menandakan titik noktah kepada permusuhan berzaman ini. Dengan wujudnya penyokong yang bersedia bersama TunDM, sedikit sebanyak ada sebahagian orang Melayu yang sanggup bekerjasama dengan DAP (mungkin juga ada permaafan antara mereka?).
Namun, tindak tanduk TunDM telah diawali oleh DatukSAI yang dulunya pengikut tegar TunDM dalam memusuhi DAP. DatukSAI dalam keinginan untuk mengambil alih kerajaan telah dipaksarela oleh keadaan untuk bekerjasama dengan DAP melalui PR. Oleh itu kita dapat lihat ada segelumit orang Melayu (bukan semestinya pengikut TunDM saja) yang berganding bahu dengan DAP. Perubahan ketara ini agak mengejutkan. Contohnya, disetengah tempat di P.P. kalau dulunya mereka tidak hendak menerima peruntukan kerajaan BN untuk masjid mereka (? haram), mahu pula menerima sumbangan dari LGE (diiringi dengan pujian).
Mungkin dunia telah terbalik, tetapi kita boleh anggap satu episod politik kebencian peribadi antara TunDM serta DatukDSAI dengan DAP telah berakhir dan permusuhan antara orang Melayu dengan DAP sedikit sebanyak telah terhakis.
Bila difikirkan dari sudut kesejahteraan negara, (walaupun politik kebencian antara DAP-UMNO masih menebal), kita harus bersyukur penambahbikan ini.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s