Berakhirnya Satu Episod Politik Kebencian (2)

Kebencian antara TunDM dengan DAP bermula sebagai sebahagian dari politik kebencian antara UMNO dan DAP. Sebelum ini, DAP memandang TunDM sebagai pejuang ultra Melayu malah dianggap mereka seorang yang memupuk perkauman. TunDM pula sangat benci dengan bantahan DAP terhadap keistimewaan orang Melayu dan slogan Malaysian Malaysia. Berdirinya TunDM sebaris dengan LKS dan ChenMH semada penubuhan Pakatan Harapan menandakan titik noktah kepada permusuhan berzaman ini. Dengan wujudnya penyokong yang bersedia bersama TunDM, sedikit sebanyak ada sebahagian orang Melayu yang sanggup bekerjasama dengan DAP (mungkin juga ada permaafan antara mereka?).
Namun, tindak tanduk TunDM telah diawali oleh DatukSAI yang dulunya pengikut tegar TunDM dalam memusuhi DAP. DatukSAI dalam keinginan untuk mengambil alih kerajaan telah dipaksarela oleh keadaan untuk bekerjasama dengan DAP melalui PR. Oleh itu kita dapat lihat ada segelumit orang Melayu (bukan semestinya pengikut TunDM saja) yang berganding bahu dengan DAP. Perubahan ketara ini agak mengejutkan. Contohnya, disetengah tempat di P.P. kalau dulunya mereka tidak hendak menerima peruntukan kerajaan BN untuk masjid mereka (? haram), mahu pula menerima sumbangan dari LGE (diiringi dengan pujian).
Mungkin dunia telah terbalik, tetapi kita boleh anggap satu episod politik kebencian peribadi antara TunDM serta DatukDSAI dengan DAP telah berakhir dan permusuhan antara orang Melayu dengan DAP sedikit sebanyak telah terhakis.
Bila difikirkan dari sudut kesejahteraan negara, (walaupun politik kebencian antara DAP-UMNO masih menebal), kita harus bersyukur penambahbikan ini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s